MATKAILU
KALASTUS
VENEILY


MATKAILU

Puhtaan vetensä, runsaiden kalakantojensa ja monimuotoisen luontonsa ansiosta Höytiäinen on tutustumisen arvoinen kohde matkailijallekin. Se sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Joensuun naapurissa; tosin vesitieyhteyden muihin vesistöihin katkaisee Puntarikosken voimalaitos. Eri puolilla Höytiäistä on useita, lähinnä mökkimajoitusta tarjoavia matkailuyrityksiä. Tunnetuin Höytiäisen matkailukohteista on Lomakeskus Huhmari Polvijärvellä. Ilman omaa venettä liikkuvat pääsevät tutustumaan Höytiäiseen vaikkapa maisemaristeilyillä, joita järjestetään Lomakeskus Huhmarista (m/s Tuula) ja Grillikahvio Höytiäisentuvalta Kontiolahden satamasta (m/s Aallotar). Höytiäisentuvalta voi tilata myös venetaksin.

ks. linkitKALASTUS

Höytiäisen eteläosan selkävedet ovat laadultaan erinomaisia ja niiden kalakannat monipuoliset ja lajikoostumukseltaan hyvät. Siellä tyypillisiä ovat lohensukuiset kalat, esim. muikku, järvitaimen ja siika. Kevätkutuiset kalat, kuten hauki ja lahna, viihtyvät järven matalassa pohjoisosassa. Ahventa ja madetta esiintyy tasaisemmin koko järven alueella. Kuha on kotiutunut istutusten myötä hyvin Höytiäiseen, vaikkei se alunperin ole kuulunut järven kalastoon. 1940-luvulla kadonnut harjus on saatu istutuksilla palautettua Höytiäiseen, jossa se nyt lisääntyy luontaisesti; myös järvenlaskun seurauksena hävinneen nieriän palauttaminen järveen on aloitettu 1990-luvun alussa.

Höytiäiselle voi ostaa koko järven kattavan vieheluvan tai lähes koko järven kattavan pyydysluvan. Pyydyslupia saa myös tietyn kalastuskunnan alueelle tai yleisvesialueelle, joka Höytiäisellä on poikkeuksellisen laaja.

Ammattimaisen kalastuksen tärkein pyyntikohde on ollut muikku, milloin sitä on järvessä ollut. Höytiäiselle ovat nimittäin olleet tyypillisiä pitkät, jopa yli vuosikymmenen mittaiset muikkukadot, joiden syitä vieläkin selvitetään. Viimeisin muikkukadon vaihe alkoi vuonna 1991 ja se jatkuu edelleen.

ks. linkitVENEILY

Pääosin kalastukseen liittyvä veneily on kasvattanut suosiotaan Höytiäisellä jatkuvasti. Veneilemään mielivä joutuu kuitenkin tuomaan veneensä Höytiäiselle maitse, sillä vesitieyhteyttä Pyhäselälle ja sen kautta Saimaan vesireiteille ei ole. Veneily-yhteyden puuttumisen ja mökkirakentamista rajoittavan kaavoituksen ansiosta on Höytiäisellä runsaasti vapaassa käytössä olevia rantoja, joille satunnainenkin kulkija voi rantautua. Höytiäisellä on pitkälti toistatuhatta loma-asuntoa, mutta selkäsaariston rannat ovat edelleen pääosin rakentamatta.

Höytiäisen erikoisuus ovat kalasaunat, joita aikanaan rakennettiin vaatimattomiksi majapaikoiksi järvellä yöpyneille kalamiehille. Selkäsaaristossa on edelleen pystyssä seitsemän kalasaunaa, jotka ovat kalastajien ja retkeilijöiden vapaassa käytössä. Hyvän tapaperinteen mukaan niiden käyttäjiltä toivotaan siisteyttä ja sopuisaa mieltä muita vesillä liikkujia kohtaan.

Höytiäisellä on viitoin merkityt veneväylät Kontiolahden satamasta järven yli Lomakeskus Huhmariin sekä pitkin itärantaa aina Teerisaaren pohjoispuolelle saakka. Lisäksi on lukuisia epävirallisia venereittejä, jotka on merkitty Höytiäisen kalastus- ja veneilykarttaan (julk. Kontiolahden kunta, Polvijärven kunta, 2000). Kartta sisältää myös tietoja Höytiäisen alueen matkailupalveluista sekä rantautumispaikoista ja niiden varustelusta.

Kartta


Lähteet: Lappalainen: Kalastuskulttuuri muuttuvassa yhteiskunnassa (1998)
Höytiäisen kalastus- ja veneilykartta (2000)


Linkit:

Höytiäisen pursiseura (HöPS)
Tietoa paitsi HöPS:n toiminnasta, myös Höytiäisen veneilyreiteistä sekä Höytiäisen veneilykartasta puuttuvista merkinnöistä.

Höytiäisen väylätiedot, epäviralliset väylämerkit
HöPS:n ylläpitämä luettelo epävirallisista kari- ja linjamerkeistä ja kummeleista, joita ei ole merkitty Höytiäisen veneilykarttaan. Palvelut sekä rantautumispaikat, turvasatamat, laskuluiskat ja laiturit lähestymisohjeineen.

Höytiäisentupa

Jään paksuus

Jokamiehen oikeudet

Kontiolahden matkailupalveluja

Lomakeskus Huhmari

m/s Tuula

Päiväniemen lomamökit

Pohjan hirsituvat

Polvijärven matkailupalveluja

Sirnihdan hirsituvat