Venejoen lentohietikko

Venejoen noin puolen kilometrin levyinen ja lähes kolmen kilometrin pituinen hietikko syntyi järvenlaskun seurauksena. Sen poikki virtaavat Venejoki ja Kalliojoki yhtyvät ennen laskemistaan Höytiäiseen alavan, lehtimetsävaltaisen suistoalueen läpi.

Ennen kuin kasvillisuus alkoi sitoa hiekkaa, kinosti tuuli sitä metrien kokoisiksi kummuiksi. Suurimmat, jopa yli 5 m korkeat dyynit löytyvät hietikon järvenpuoleiselta reunalta. Alue on vielä tänäkin päivänä keskiosiltaan niukkakasvuista, muutamien lohkareikkojen ja kivikkojen rikkomaa hiekkakenttää. Täällä jäkäläkenttiä peittävät harvakseltaan männyntaimet ja siellä täällä kasvavat nuoret koivut. Kasvillisuuden eteneminen alueella on tapahtunut alavilta reunoilta keskustaan päin. Runsasoksaisiksi puiksi kasvaneet männyt ja koivut sekä katajapensaat ovat yleisiä hietikon reunaosissa.

Kasvillisuuden juurtumista hidastavat Höytiäisen hiekkapintojen valtaajat, samettimuurahaiset. Ajan mittaan kuitenkin vääjäämättä leviävä kasvillisuus kaventaa muurahaisten elintilaa.


Lähteet:
Pihlatie, M., Vesajoki, H., Lappalainen, A., Hottola, P. (1997): Höytiäinen


Paluu